· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ooit zal alles anders zijn

 Reeks:

 

 Auteur:

 Alexander Wolfram

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789058387004

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 weglopen, huiselijk geweld, filosofie, God

 Prijs: €

 14,50

 

 

“Dag lezer. Dag jij. Ik schrijf je omdat ik geschreven heb, een novelle. ...”
Zo begint de auteur van dit bijzondere boekje reeds van op de voorkaft zijn lezer toe te spreken. En zo start meteen een bijzonder verhaal over Tobe, een kleine jongen, die niet kan slapen. Zijn gedachten maken nachtlawaai met de geluiden van overdag. Hij overwint zijn angst en sluipt het huis uit. Naar waar? Dat weet hij zelf niet. Als hij verdwaalt in de stad, die als een doolhof rond hem heen kronkelt, ontmoet hij de mysterieuze man die hem terug naar huis zal brengen. Op hun terugtocht kruipen zij in een boom, waar zij lange gesprekken voeren over het leven, over de dood, over God, over  bang zijn, over de eksters, over vaders en grootvaders, ...
Gaandeweg sluipt in het verhaal een groot verdriet en een bitter drama dat je bij je keel grijpt en dat je niet meer loslaat...

Het minste wat je van dit verhaal kan zeggen, is dat het apart is. Wolfram kiest woord voor woord en construeert korte, kwetsbare zinnen die veel openlaten. Soms lijkt hij puur associatief te werk te gaan, maar daarvoor is zijn opbouw te doordacht. Doorheen de vele gebeurtenissen weeft hij een groot geheim dat je meeneemt naar een open einde dat de tocht en de ontmoeting mooi afrondt.
Niet alleen het verhaal, maar ook de gehele lay-out laat niets aan het toeval over: het formaat, de luchtige blauwe letters op de witte bladzijden en de blauwe tussenbladzijden met meestal slechts 1 zin.
Vooral met die blauwe tussenbladzijden stuurt de auteur de lezer in zijn ritme. Hij laat je stilstaan bij wat je leest en doet je nadenken.
Op die manier is dit boek een kleinood geworden dat je proevend leest, rustig en met veel tijd. En dat je zo langzaam aan inpalmt.

Zeker voor een debuut een aanrader!

 

Eric Vanthillo
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011